Ohje

1. Yleistä

KATIHA (Karjala-tietokantahaku) on Karjala-tietokantasäätiön toteuttama käyttöliittymä Karjala-tietokantaan. Tietokantaan on tallennettu henkilötietoja Mikkelin maakunta-arkistossa säilytettävien luovutetun alueen seurakuntien vuosien 1700-1949 kirkonkirjoista, mutta 100 vuotta nuoremmat kirkonkirjatiedot ovat käytettävissä ainoastaan Mikkelin maakunta-arkiston tutkijasalin ns. Katiha-tietokoneilla.

2. Tallennustilanne

Linkistä "Tallennustilanne" voit tarkistaa miltä vuosilta ja mistä kirkonkirjoista kustakin seurakunnasta on tietoja järjestelmään tallennettu. Valitse haluamasi seurakunta alasvetolistasta nähdäksesi listauksen tallennetuista kirkonkirjoista.

3. Henkilöhaku

Henkilöhaulla voit etsiä henkilöiden tietoja Karjala-tietokannasta. Pakolliset hakutiedot ovat ovat vähintään yksi seurakunta ja kirkonkirja.

Tekstikenttämuotoisissa hakuehdoissa käytetään niin sanottua villikorttia. Esimerkiksi hakuehto "Mat" hakee nimet "Matti", "Matthias" ja niin edelleen. Voit myös itse lisätä villikortin keskelle hakuehtoa, merkkinä tälle toimii % eli prosenttimerkki - esimerkiksi "Matt%ias".

Vuosirajauksen voit tehdä alasvetovalikosta eri tavoilla. Huomaa kuitenkin, että kaikkia vuosirajaustietoja ei ole kaikissa kirkonkirjatyypeissä. Esimerkiksi jos rajaat Syntyneet ja kastetut-haun Kuolinvuoden mukaan, et saa hakutuloksia. Jos jätät sekä aloitusvuoden että lopetusvuoden tyhjäksi, haetaan kaikilta vuosilta. Jos aloitusvuosi on tyhjä mutta lopetusvuosi on annettu, haetaan kaikki lopetusvuotta vanhemmat. Vastaavasti jos aloitusvuosi on annettu, mutta lopetusvuotta ei, haetaan kaikki aloitusvuotta uudemmat.

Seurakuntia voit valita useamman kerralla. Voit tehdä sen pitämällä näppäimistön Ctrl-nappia pohjassa samalla kun klikkaat seurakunnan nimeä hiirellä. Tällöin edellisiä valintoja ei poisteta. Jos vastaavasti olet hakenut useasta seurakunnasta, voit poistaa yksittäisen valinnan samalla tavalla. Jot haluat hakea kaikista seurakunnista, voit klikata "Kaikki"-painiketta seurakuntalistan alapuolelta.

Hakutuloksia voi lajitella eri tavalla. "Normaali" lajittelu hakee tulokset siinä järjestyksessä, kuin ne tietokannassa ovat, kirkonkirja kerrallaan. Eli jos haussa haetaan esimerkiksi rippikirjoja ja syntyneitä, niin ensin listataan rippikirjan tulokset, ja perässä sitten syntyneet, olettaen ettei valittu hakutuloksien enimmäismäärä tullut vielä täyteet pelkistä rippikirjoista. Muissa lajittelutavoissa on huomattava, että jos hakutuloksia on enemmän kuin valittu enimmäismäärä, niin lajittelu tehdään normaalin hakutuloksen pohjalta, eikä erikseen lajittelutyypin perusteella. Eli näytetyt henkilöt listassa ovat samat jokaisella lajittelutavalla hakutulosten enimmäismäärän pysyessä muuttumattomana, ainoastaan järjestys muuttuu.

Kun olet valinnut hakuehdot ja suoritat haun, pääset hakutuloslistasta henkilön tietoihin klikkaamalla "Tiedot"-linkkiä. Voit mut klikata sivunumeroa nähdäksesi kaikki henkilöt kyseisen kirkonkirjan kyseiseltä sivulta (tämä vie sinut Kirkonkirjat-sivulle, katso ohjeen kohta 4). Näiltä sivuilta pääset takaisin hakutulossivulle selaimen takaisin-painikkeella. Sama pätee myös "Tiedot"-sivulla oleviin mahdollisiin muihin linkkeihin.

Huomattavaa on myös se, että hakuehdot pysyvät muistissa kunnes ne tyhjennetään. Voit siis miltä tahansa sivulta klikata "Henkilöhaku"-linkkiä, ja hakulomakkeessa on samat hakuehdot valittuna, kuin millä teit edellisen haun. Hakulomake tyhjenee vain, jos sivu on ollut välillä suljettuna, tai klikkaat "Tyhjennä"-painiketta.

4. Kirkonkirjat

Kirkonkirjat-osiossa voit selata kirkonkirjoja sivu sivulta. Valitse ensin seurakunta ja kirkonkirja, ja klikkaa "Eteenpäin"-painiketta. Valitse sitten vuosi, jälleen "Eteenpäin", ja lopulta joko sivu tai sidos (riippuen kirkonkirjatyypistä) ja sitten "Hae". Kuten henkilöhaussa, pääset henkilön tietoihin "Tiedot"-linkin kautta, ja takaisin selaimen takaisin-painikkeella.

5. Tilastot

Tilastot-linkillä pääset Katiha-tilastosovellukseen. Tilastosovelluksella on oma ohjeensa, johon pääset menemällä tilastosovellukseen ja klikkaamalla sen omaa Ohje-linkkiä. Tilastosovelluksesta pääset takaisin Katiha-henkilöhakuun "Alku"-linkin kautta.